Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse/1e klasse 01

31 mei 2014 16:30

Waard, P.A. de

DOVO speelt ook in het seizoen 2014/2015 in de hoofdklasse van het zaterdagamateurvoetbal. In Alphen aan den Rijn werd de vooraf voor bijna onmogelijk geachte opdracht volbracht: ARC op eigen veld met twee goals verschil verslaan. Met ‘het wonder van Alphen’ is degradatie naar de eerste klasse afgewend.

ARC en DOVO begonnen met een totaal uiteenlopend uitgangspunt aan het allesbeslissende duel. De Alphenaren, twee seizoenen terug nog topklasser, hadden Sliedrecht met 1-4 verslagen. DOVO was daarentegen op het eigen sportpark Panhuis onderuit gegaan tegen de derde opponent in de nacompetitie (0-1). Die uitslagen maakten dat DOVO met minimaal twee doelpunten verschil moest winnen van ARC om de status van hoofdklasser te behouden.

Vanaf de eerste minuut maakten de elf basisspelers van DOVO duidelijk dat er een prijs – spelen in de hoofdklasse – op het spel stond. De mannen van interim-trainer Jeroen Peters vochten voor elke meter en elke bal en zetten ARC continu onder druk. Al na één minuut brak Anouar Tmim door, op aangeven van Yannick Cornelisz. Een overtreding bracht de rechtsbuiten tot staan, maar een vrije trap volgde niet. In de zesde minuut was de openingstreffer daar…dachten veel roodwitten. Arien Bakkenes zette Leon Toonen vrij voor ARC-doelman Tony van Ooi. De inzet verdween echter jammerlijk naast. Enkele minuten later knikte Mauro Peters een hoekschop hard in, maar had Van Ooi met een katachtige reactie nog een antwoord.

Halverwege de eerste helft kwam dan toch de bevrijdende openingstreffer voor DOVO op het bord. Leon Toonen joeg een lange trap na en klopte Sander Blijleven op wilskracht en snelheid. Met links joeg DOVO’s topscorer de bal in de hoek (0-1). Daarmee was de wedstrijd weer helemaal open, want één treffer kon nu beslissend zijn. ARC besefte dat ook en kreeg in de 35e minuut voor de eerste keer een doelkans. Het schot verdween net over de kruising. Nog voor rust verschafte DOVO zich de benodigde marge van twee. Een vrije trap van Colin Broers werd door verdediger Bas Mooij uitstekend doorgekopt en plofte in de verre hoek in het net (0-2).

In de slotminuut van de eerste helft kwam ARC dichtbij een tegentreffer. Rechtsbuiten Daan van Leeuwen werd uit de rug van David Scholte weggestuurd, maar stuitte nog op Mike van Houten. De rebound kopte Gert Labots tot opluchting van DOVO over de lat. Het bleek echter de opmaat tot een geheel andere tweede helft. Ineens was ARC de jagende partij en kreeg DOVO maar geen grip op de wedstrijd. Tot grote doelkansen leidde de Alphense dadendrang lange tijd niet, maar op het uur kreeg de thuisploeg wel een vrije trap op de rand van de zestien. Een korte combinatie bood Labots de schotkans en zijn trap was genadeloos raak (1-2).

ARC had beet en wilde begrijpelijkerwijs niet meer loslaten. Met overtredingen (geel voor David Scholte en Luc Kipmulder) en een wissel (Geert Vocking voor Arien Bakkenes) knokte DOVO terug. Het leverde een hoekschop op en even later weer een vrije trap. Colin Broers zette opnieuw strak voor en Yannick Cornelisz kon zijn kruin net voor de graaiende handen van Van Ooi tegen de bal zetten. Die sloeg hard in het Alphense doel én het gezicht van ARC (1-3).

Twintig zenuwslopende minuten volgde, zeker toen Taner Özbek na een robbertje stoeien met Stefan den Horder rood kreeg voorgeschoteld; de ARC’er kwam er vreemd genoeg met geel vanaf. Afbreken en de bal wegroeien was alles dat overbleef. Voor dat doel werden Rick Bos en Bas Muller ingebracht voor Yannick Cornelisz en Anouar Tmim. DOVO overleefde hachelijke scrimmages en weer een vrije trap op de rand van de zestien. In de 98e minuut liet arbiter De Waard het verlossende fluitsignaal horen.

Dankzij ‘het wonder van Alphen’ blijft DOVO in de hoofdklasse. Dat feit werd op het veld van ARC en later in het clubhuis op Panhuis uitbundig gevierd.

ARC – DOVO 1-3 (0-2)

25. Leon Toonen 0-1, 39. Bas Mooij 0-2, 59. Gert Labots 1-2, 76. Yannick Cornelisz 1-3.

Scheidsrechter: P.A. de Waard

Rode kaart: Taner Özbek (DOVO, 79.)

Gele kaarten: David Scholte, Luc Kipmulder (DOVO)

Opstelling ARC: Tony van Ooi, Prince Abbal, Sander Blijleven, Machiel van Maarseveen, Daniel Buijnink, Sam Ruinard, Luuk Samsom, Erwin Groenendijk, Daan van Leeuwen, Gert Labots, Stefan den Horder.

Opstelling DOVO: Mike van Houten; Taner Özbek, Mauro Peters, Bas Mooij, David Scholte; Arien Bakkenes (66. Geert Vocking), Luc Kipmulder, Colin Broers; Anouar Tmim (86. Bas Muller), Leon Toonen, Yannick Cornelisz (80. Rick Bos).