28 april 2015 20:00

Scheidsrechter

Augustin, B.

Opstelling

De halve finale is het eindstation voor DOVO geworden in het bekertoernooi. Topklasser IJsselmeervogels was na het nemen van strafschoppen de meest gelukkige ploeg.
Na 90 minuten stond er een 1-1 stand op het scorebord. Thomas Verheijdt bracht in de eerste helft de 0-1 op het scorebord. Vlak voor rust schoot Yannick Cornelisz een vrije trap op schitterende wijze binnen. In de strafschoppenserie schoot DOVO eenmaal mis. IJsselmeervogels faalde niet vanaf de stip.

Onder het toeziend oog van ruim 2.000 toeschouwers begon DOVO furieus aan de wedstrijd. Er stond nog geen minuut op het scorebord of DOVO kreeg al de eerste mogelijkheid van de avond. Jan Struijk mocht na een fout van IJsselmeervogels-verdediger Jeffrey Buitenhuis op links richting het doel van Zonneveld gaan. Zijn voorzet voor het doel langs bereikte Serhat Koç niet. Ook de gasten kregen direct daarna een levensgevaarlijke kans. Nadat DOVO de bal eerst nog tot corner had verwerkt, belandde de corner van Maikel de Harder op het hoofd van Bennie van Noord. De verdediger kopte de bal prima binnen maar zag zijn inzet via de binnenkant van de paal in de handen van Peter Veeneman springen.

DOVO had hierna weer een periode waarin het enkele malen levensgevaarlijk was. Zo wist Patrick Zonneveld een schot van Serhat Koç met zijn voet tot corner te verwerken. De daarop volgende corner kopte Colin Broers prima binnen maar opnieuw was het Zonneveld die een treffer wist te voorkomen. De doelman ranselde de bal net onder de lat vandaan.

Toch konden de gasten veel later als eerste juichen. Thomas Verheijdt ontfutselde DOVO de bal, twijfelde geen moment en nam Peter Veeneman onder vuur. Via de onderkant van de lat stuiterde de bal achter de doellijn. Maikel de Harder, voormalig jeugdspeler van Ajax en FC Utrecht, schoot de bal voor de zekerheid alsnog duidelijk binnen. Maar het schot van Verheijdt had de doellijn in eerste instantie al gepasseerd. Heel lang kon IJsselmeervogels niet genieten van de voorsprong. Wat DOVO in het eerste kwartier al minimaal één keer had moeten doen deed Yannick Cornelisz ruim vijf minuten voor rust alsnog. De spelmaker werd randje zestien door Ismaïl Çelen naar de grond gewerkt. Cornelisz nam zelf plaats achter de bal en liet met een schitterende trap de muur en doelman Zonneveld geheel kansloos.

Waar in de eerste helft de wedstrijd in een ontzettend hoog tempo afgewerkt werd was dat de tweede helft een stuk minder. Verder dan wat schoten van afstand kwamen beide ploegen niet. Na bijna een uur spelen moest Bas Mooij zwaar geblesseerd het veld verlaten nadat de verdediger met de ijzersterke Verheijdt in botsing kwam. Hij moest zich laten vervangen door Wouter van der Molen.

De wedstrijd kroop naar het einde toe. Net als tegen AFC schakelde DOVO een tandje bij om te proberen de wedstrijd binnen de 90 minuten te beslissen. Mogelijkheden waren daar zeker toe. Nadat Koç zijn tegenstander hielen liet zien leek de spits vrij op Zonneveld af te kunnen. Een uiterste inspanning van Çelen voorkwam dit en leverde DOVO slechts een corner op. Colin Broers probeerde het nog een keer van afstand maar zag zijn bal simpel gepakt worden door de doelman. In de slotseconden dook Mauro Peters na een vrije trap van Colin Broers schuin voor Zonneveld op. De verdediger raakte de bal echter maar half. Thomas Verheijdt ruimde op maar deed dit wat ongelukkig, zijn bal belandde op het hoofd van de ingevallen Leon Toonen. Opnieuw wist Zonneveld met een uiterste inspanning de bal uit het doel te ranselen. De verkregen corner leverde niets meer op waarna scheidsrechter Augustin voor het einde floot en strafschoppen de beslissing moesten brengen.

In die strafschoppenserie bleek de Topklasser net iets koeler dan DOVO. Nadat Koç DOVO op voorsprong bracht schoot Verheijdt IJsselmeervogels weer gelijk. De strafschop van Roy Bakkenes werd door Zonneveld op fraaie wijze gekeerd. Hierna gingen de strafschoppen van Van der Eerden, Peters en Toonen allemaal raak. Bij de Vogels deed iedereen na wat Verheijdt ook deed. Pinar, Van de Laar en Ahahaoui schoten ook raak waarna uitblinker Zonneveld zelf de klus wist te klaren door Veeneman naar de verkeerde hoek te sturen.

Het bekeravontuur van DOVO eindigt hierdoor in de halve finale. De mannen van Jeroen Peters en Hans Kraay jr. het toernooi met opgeheven hoofd verlaten. Zaterdag wacht de volgende opdracht alweer. Huizen verslaan en proberen de derde periode in de wacht te slepen.